Jostain random-blogista näin meemin, jossa tuntui olevan edes vähän enemmän pointtia kuin niissä on yleensä.

Jos voisit herättää 10 idoliasi kuolleista, keitä nämä taiteilijat, kirjailijat, filosofit jne olisivat?

Layne_Staley_6.jpg
Layne Staley. Oikeastaan tutustuin paremmin Alice in Chainsin laulajana tunnettuun mieheen vasta vähän aikaa sitten. Hän kuoli aivan liian nuorena huumeisiin. Jotenkin hänen kohdallaan tuntui erityisen voimakkaasti siltä, että kaikki jäi kovin pahasti kesken. Oli myös kamalaa katsella hänen asteittaista kuihtumistaan kuvista. Arvostan miestä myös, koska hän teki selväksi, että piti huumeisiin sekaantumistaan hirvittävänä virheenä. Huumehörhöilyä glorifioidaan aivan liikaa.

200px-River_Phoenix.jpg
River Phoenix oli suosikkini jo kun olin esimurrosikäinen. Stand by me oli ensimmäinen todella surullinen ja pysäyttävä elokuva, jonka muistan varhaisnuoruudestani. Phoenixin loistava elokuvaura loppui huumeiden takia. Miehessä oli aina jotain todella haavoittuvaista. Roolisuoritus "My own private Idaho" -elokuvassa oli erityisen mieleenpainuva. Tosin on sanottu, että juuri tuon elokuvan kuvauksissa Phoenix ajautui ongelmiin huumeiden kanssa.

Agatha_Christie_plaque_-Torre_Abbey.jpgAgatha Christie olisi mahtavaa tavata. Oli kuulemma aikamoinen matami, varsin voimakastahtoinen ja hankala. Olen aina ollut Christien kirjojen ystävä.

Sylvia Plath olisi varmasti mielenkiintoinen tuttavuus, ainakin tuotantonsa perusteella.

VirginiaWoolf.jpg
Virginia Woolf oli uskomaton kirjoittaja ja varmasti tutustumisen arvoinen persoona. Hänen merkityksensä on suuri kirjallisuuden lisäksi myös naisten asemalle itsenäisinä ajattelijoina.

180px-Bronte_sisters.jpg
Brontë:n sisarukset ovat myös suosikkikirjailijoitani. Heidän elämäntarinansa olivat traagisia, mutta toisaalta myös erittäin kiehtovia.


200px-DNA_with_H2G2_towel.JPG
Douglas Adams oli sankarini. Uskomattoman lahjakas kirjailija ja mielenkiintoinen persoona! Hänen kuolemansa muutama vuosi sitten oli kamala shokki. Linkkilaatikossani on linkki hänestä kertovalle hyvin toteutetulle BBC:n sivulle.

220px-Albert_Einstein_Head.jpg
Einsteinista pidän enemmän persoonana kuin tiedemiehenä. Hänellä tuntui olleen aikamoinen huumorintaju ja pidän monista hänen anekdooteistaan.

300px-Allende_9_11_73.jpg
Salvador Allende kiehtoo minua ihmisenä, mutta olen erityisen kiinnostunut hänen suvustaan. Tutustuin oikeastaan Allenden tarinaan hänen serkkunsa tyttären Isabel Allenden kirjojen kautta. Näin myös Chilen kuohuntaan ja Allenden kuolemaan liittyvän elokuvan Docpoint-festivaaleilla pari vuotta sitten. Tämä on viimeinen kuva, joka Allendesta on otettu hänen eläessään.

Ken Saro-Wiwan kohtalo oli esimerkki äärimmäisestä epäoikeudenmukaisuudesta. Hän oli väkivallattoman vastarinnan edustaja, jonka teloitukseen johtaneesta vainojahdista Ultra Brakin lauloi. Älkää edelleenkään käykö Shellillä.